Het gebruik van chemische producten heeft als doel om het vuil eenvoudiger van de gevel weg te halen door een fysisch-chemische reactie. De rol van de tensioactieve middelen tijdens de reiniging is om de spanning van de wateroplossingen op het oppervlak te verminderen en zo voor een beter contact te zorgen met het vuil en sommige stoffen zoals oliën en vetten sneller te doen oplossen.

De tensioactieve middelen worden aangebracht met zachte borstels op vooraf bevochtigde oppervlakken. Deze bevochtiging vooraf gebeurt van onder naar boven. Zo vermijdt men dat er zout water in de poriën van het droge materiaal sijpelt.

Na een reactietijd tussen 5 en 30 minuten wordt het hele de behandelde oppervlak gespoeld met water onder hoge druk of met stoom. Deze spoeling wordt onder hoge druk, soms tot wel 8 MPa, uitgevoerd naargelang de aard en het reliëf van het oppervlak en heeft als doel om vuil los te maken en de gebruikte producten zoveel mogelijk weg te halen. We voeren het spoelwater af conform de bestaande wetgeving.

Mits het gebruik van het juiste product en een goede toepassing van de tensioactieve middelen (vaak na een test), zou het vuil moeten verwijderd kunnen worden zonder dat het materiaal. Deze reiniging met tensioactieve middelen gebeurt door een specifieke werking op uitsluitend het vuil of door het verbrokkelen van een dun oppervlaktelaagje van het materiaal. Zo wordt het vuil van de gevel mee gereinigd. Met deze gevelreiniging techniek is het mogelijk om zwarte, rode of groene vuilresten en korsten weg te halen op harde oppervlakten zoals beton, baksteen en steen.