De techniek van reiniging door microfijn glas bestaat uit het spuiten van glasbolletjes op de te reinigen ondergrond. Het spuiten gebeurt onder lage druk (minder dan 1 MPa) en niet te lang waardoor er verschillende types gevelbekleding kunnen behandeld worden.

De diameter van de bolletjes maar ook de druk varieert naargelang de behoeften. De techniek wordt ook aangepast aan de reiniging van zeer fijn afgewerkte of waardevolle gevels. Er kan geperste lucht of water toegevoegd worden aan het mengsel om zo de impact van de behandeling op de gevel te doen variëren.

In tegenstelling tot andere vormen van gevelreiniging techniek, gebeurt het spuiten van bolletjes onder lage druk van beneden naar boven. Bij reiniging door microfijn glas gaan de uitvoerders de gevel verstuiven van boven naar beneden.

Om stofverspreiding zoveel mogelijk te vermijden, zijn de meeste toestellen uitgerust met specifieke accessoires die het gevormde stof opzuigen of die water toevoegen om het stof te verdikken. De gevelreiniging techniek door microfijn glas is geschikt wanneer de dunne (minder dan 20 cm) of te poreuze muur geen hydraulische gevelreiniging techniek toelaat. Reiniging door microfijn glas is vooral nuttig bij gevels die aangetast zijn door luchtverontreiniging, stof, oppervlakkig groen vuil en waarbij de witkalk kan verwijderd worden. Reiniging door microfijn glas is echter niet geschikt om steen in de diepte te reinigen.